Fiberteknik till Bergdala?

Kom till Bergdala Wärdshus måndag 19/5 kl 18.30 - då skall vi försöka bilda vår fiber-förening!


På denna sida ska vi försöka informera alla intresserade om vad vi kommit fram till. Till att börja med har vi (dvs Björn och Kerstin på Lilla Lövås) sammanställt en .pdf-fil med utgångspunkterna, som vi förstår dem. (Uppgifterna har kontrollerats med Länsstyrelsen och Lessebo kommun.)Klicka HÄR för att läsa filen.


Igår - den 7 mars 2014 - publicerade PTS (Post- och Telestyrelsen) en rapport om mobila bredband. Sammanfattningsvis kan man säga att kartläggningen visar att på enstaka procent av Sveriges yta finns det bredband som är så snabbt som 30 Mbit/sekund. På ungefär halva Sveriges yta kan man använda mobilt bredband med en hastighet upp till 10 Mbit/sekund. På resten av ytan, det vill säga i halva landet, är hastigheterna lägre eller också har man ingen tillgång alls till mobilt bredband.

Vi har hittat en sida som beskriver för- och nackdelar med olika bredbandstekniker. Den kommer från Länsstyrelsen i Västmanlands län, men principerna är ju desamma. Läs den HÄR (öppnas i nytt fönster).


Kort notering från mötet på Bergdala Wärdshus Torsdag 13 februari klockan 18.
Till mötet kom ett drygt tjugotal personer från flera av byarna inom området och dessutom hade ett tiotal svarat endera via talong eller via mejl. Dessutom var både Inge Andersson från Ljuders byanät och Hans Blidh från Wexnet med på mötet vilket gjorde att vi fick en hel del matnyttig information och att många frågetecken kunde rätas ut. Kallelsen finns att läsa HÄR.

Speciellt intressant var det att lyssna till Inge Andersson, hans presentation finns HÄR, eftersom Ljuder faktiskt har genomfört ett fiberprojekt och idag har nätet igång. Han betonade dels vikten av att det från början finns ett tillräckligt stort antal medlemmar i föreningen men tryckte också på att ett medlemskap inte på något sätt är bindande samtidigt som de har valt att ge en viss ekonomisk bonus till de medlemmar som var med från början. Vidare var han tydlig med hur viktigt det är att föreningen bildas i rätt ordning, på rätt formellt sätt och med rätta stadgar. Därför har vi gjort en beskrivning av vad en ekonomisk förening är, och vad den ska göra - läs HÄR. Hur mycket det kommer att kosta kan man inte veta i förhand men i Ljuder blev det så att dn första uppskattningen hamnade på 24000:- per hushåll och slutnotan på 20000:-.

Mest kritiskt är nu att få in intresseanmälningar så att vi vet om det är lönt att gå vidare.Efter mötet har vi åtta stycken som är mycket intresserade, tio stycken som är tveksamma, dvs som vill vänta med att bestämma sig tills vi har fått en bättre bild av kostnaden, och fyra stycken som är helt ointresserade. Vi måste få en bättre bild av intresset och bestämde att fram till Valborg vill vi ha in intresseanmälningar från alla. Om vi då har fått in cirka trettio positiva intresseanmälningar inklusive sådana som är tveksamma men som vill gå med i föreningen och vänta till senare med att bestämma sig slutgiltigt så går vi vidare. Annars lägger vi ner projektet.

För att komma vidare ber vi alla som bor/har hus i Bergdala, Fagereke, Linneskruv, Hässle och Strömbergshyttan att meddela kontaktuppgifter och intresse. Enklast gör man det genom att ladda ned formuläret HÄR till sin egen dator, fylla i fälten, spara på egna datorn samt skicka filen som bifogad till kerstin@bergdalaspinnhus.com.
Detta är ENBART för att vi ska pejla intresset och få ihop en aktuell kontaktlista, det innebär inte att man har anmält sig till någonting som kostar pengar...

I övrigt: använd gärna kommentarsfältet nedan!

Inga kommentarer: