torsdag 19 november 2015

Alla lika, alla olika

"Vi" kan betyda så många olika saker, beroende på sammanhang. Det kan betyda allt från "vi som befinner oss i denhär lokalen" till "vi människor på jorden".

"Vi" kan också vara ett sätt att konstruera grupperingar - "vi som bor i Bergdala", till exempel. Grupperingar utgående från, till exempel, geografiska kriterier kan vara vanskliga, minst sagt: "vi som bor i Bergdala" består förmodligen av många grupper som inte har någonting annat gemensamt. Till exempel finns unga, gamla, halvgamla, vissa gillar Elvis, andra inte, vissa är bergdalabor från barnsben, andra är inflyttade. "Vi inflyttade" kommer dessutom från många olika håll, både i Sverige och från övriga världen...
Det är inte alltid som "vi" håller med om vilken gruppering "vi" bör räknas till.

Igår var det "information" (till skillnad från "dialog"; dialogen var i förrgår...) - information från företaget Individia, som driver (om jag förstått saken rätt) ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn (googla gärna), och har så gjort i några veckor nu.
Även Individia hade problem att hålla ordning på vissa saker - kanske inte just grupperingar, men argument, i alla fall. Först sades att de inte skulle ha kunnat informera innan boendet togs i bruk "eftersom det gick så fort", sedan att det "kunde vara risk för bränder om man visste vad som komma skulle".
Ett av företagets honnörsord var "integration", men detta motsades i viss mån av att vi försäkrades att barnen inte skulle stanna särskilt länge, ibland bara nå'n vecka. Samt att de undervisas inom anläggningen, så de är inte ute så mycket. Detta kallades "dragspelsboende". (Måste ju främja integrationen att en inte får stanna så länge på varje boplats och inte uppmanas att fraternisera med lokalbefolkningen?)

Givetvis kom frågan om närhet till levande industri samt markföroreningarna upp. Märkligt nog besvarades den med att "vi" (i detta fall Individia) inte läser Smålandsposten... som om inga andra hundraåriga processindustrier har förorenat sitt närområde? Eller: som om det inte kan finnas industrier utanför... ja, utanför vaddå? Storstäder? Inte borde de finnas mitt i skogen, i alla fall: "vi såg på kartan att dethär är ett lugnt och avskilt område".

Något som oroade mig (inflyttad från storstaden, om än för 18 år sedan) är att jag tydligen bör hålla mig inne under älgjaktstiden, eftersom det under den inte är "lämpligt" att befinna sig på vägen. Hur ska jag då kunna ta mig till affären? Och varför har ingen talat om det för mig tidigare?

Något som gladde mig var att barnen/ungdomarna ska förses med reflexvästar- reflexer är ju annars något ganska sällsynt här i skogen, märkligt nog. En kan hoppas att reflexvästanvändningen kommer att "smitta av sig" även på de bofasta! (fast, för att vara ärlig så har reflexanvändningen på hundägarna ökat stort under de senaste året. Tips: det finns reflexer som kan sättas på hundarna också.)

söndag 15 november 2015

Så hade de rätt i alla fall!


Kommunen, alltså, vad beträffar avloppet.

Kommunen har ju hävdat att avloppet inte räcker till fler än 10 "extra" personer (och jag har ju tyckt att det var konstigt) i bortåt ett år nu.
Och häromdagen, sådär två veckor efter ankomsten av asylanterna (som lär vara 30 personer), så svämmade reningsverket över. Närmsta reningsverksgrannen upptäckte att bäcken var full med sk-t, ringde räddningstjänsten som prompt anlände i och för akutsanering.

Så vad händer nu?

Kommunen uppger att de tänker köra bort slam "innan det når avloppsverket", samt börja projektera för utbyggnad.

(bilden återanvänd från januari i år)

Vem vet, kanske även Bergdala kommer att nå tjugohundratalet vad det lider? (men det ingår ju fler detaljer i det - mobiltäckning, fiberanslutning... kanske en rent av kan hoppas på buss nå'n gång i veckan? och det kanske går fort, för det blir "medborgardialog" på tisdag, Lessebo Folkets Hus kl 18)

UPPDATERAT: jag glömde, men det bör vi inte göra på onsdag. Då, onsdag kl 18 i hyttan, kommer Individia (undrar fortfarande var de får namnen ifrån...) att hålla informationsmöte - hoppsan, "dialog" menar jag - om sin verksamhet med asylsökande ungdomar.

onsdag 4 november 2015

Cirkus Bergdala


De senaste dagarna har Bergdala figurerat i media - flera långa inslag i eftermiddagsprogrammet i P4 Kronoberg, några inslag i Smålandsnytt på tv samt en helsida i Smålandsposten.

Vad det handlade om? Asylboende, markföroreningar, reningsverk, en polishandräckning och en JO-anmälan...

Asylboendet är ju inte det, det är ett HVB-hem (Hem för Vård och Boende) för ensamkommande flyktingbarn - och just därför behöver det inte godkännas av Migrationsverket. Eftersom det utnyttjas av Göteborgs kommun (som köper boendeplatser av Individia, som hyr lokalerna av Lisskullan) ska det, såvitt jag förstår, godkännas av Göteborgs kommun. Som, åter såvitt jag förstår, skött godkännandet pappersvägen.
Av någon anledning beslöt Lessebo kommun att göra en oanmäld inspektion av brandskyddet (oklart om av eget initiativ eller på uppdrag av Gbg), som slutade med att kommunens personal begärde polishandräckning. Polishandräckningsbegäran har nu JO-anmälts...

Ja, och så var det reningsverket igen. Vem ska betala?

Håhå, jaja. Fast det har jag visst sagt förut?

...eller, man kanske ska se det såhär: nu är ju i alla fall Bergdala "satt på kartan", med tydliga uppgifter om att här finns ett i drift varande glasbruk. Och det måste ju vara bra?