tisdag 21 juli 2015

Ange lösen!!!

Ni minns de där gässen som man fick lära sig om i skolan? De där som vaktade Capitolium i Rom och skulle slå larm genom att kackla ifall det kom tjyvar och banditer?


Själva har vi en höna som fyller samma funktion. Va? Tycker du att en höna vekar ofarlig? Kolla in blicken du, och tänk på att inte bara tuppar utan även hönor har sporrar...



fredag 10 juli 2015

När man inte läser tidingen...

eller, iallafall inte läser alla lokaltidningar, så kan man missa intressanta artiklar.

Till exempel skrev Växjöbladet-Kronobergaren om Bergdalahyttan för ett par veckor se'n.

Hurra för Bergdala!

(Dessutom skriver V-K om Glas i Hovmantorps ambitioner med Gamla sliperiet just idag, men ännu är inte hemsidan uppdaterad. Länk kommer senare, även om man bara får ett "smakprov" på artiklarna. Om Gamla sliperiet och vad som händer där kan man läsa på den nya bloggen "Bergdala glastekniska museum".)

En återanvänd bild:


(föreställer "gubbarna" i färd med att välta den gamla glaspressen för att komma åt att göra rent underreded)

tisdag 7 juli 2015

Måttligt begåvade?

Vi köpte tio nya höns häromdagen. En liten utflykt till Eriksmåla där vi mötte hönsförsäljaren och packade ner unghöns i en kartong. Lägg märke till plastbackarna: Han skulle vidare, han, och leverera till andra ställen också...


 Nå, Hem åkte vi och öppnade kartongerna. Fast litet nervösa var de ju, hönsen. "Kan det verkligen gå för sig att bo här?"

Men efter en stund så klev de ut och började undersöka hönshuset. Jag tror att det här var fyra dagar sedan.





Hönshuset är kanske en tre-gånger-tre meter och utöver sittpinnar och värpreden finns där just ingenting. Så det borde gå ganska fort att utforska alla skrymslena. Men vi har inte sett en enda av de nya hönorna ute i hönsgården utanför, ännu!

Idag kastade jag några gamla bördskivor, sönderbrutna, utomhus i hönsgården och skramlade runt litet så det skulle höras. Och ut kom tuppen. Han inspekterade håvorna och åt inte, men tupp-kacklade på ett inbjudande vis för att liksom ropa ut hönsen. Ingenting hände.

Så gick vi in i hönshuset för att kolla om det fanns några ägg. De är kanske litet för unga än så länge, hönorna, men ändå. Medan vi var därinne kom tuppen in genom luckan. I näbben hade han en brödbit som han lade på golvet. Så tupp-kacklade han litet så alla hönorna samlades runtomkring och så hackade han litet i brödbiten och så backade han undan och liksom nickade i riktning mot luckan.

Det var väldigt tydligt att han sade "Sådana hör godbitar, mina damer, finns det utanför den där luckan. Och det är helt ofarligt. Jag skyddar er!! Vem vill gå först?"

När vi gick därifrån - utan några ägg - hade alla hönsen samlats ungefär som en myskoxflock med huvudena utåt i ett hörn i hönshuset, så långt från luckan mot hönsgår'n som möjligt. Och så såg det ut som om en ganska stukad tupp tänkte sig ut för att käka ett riktigt skrovmål på gamla brödskalkar...

torsdag 2 juli 2015

"Glasbruken ska saneras"


Så lyder en av rubrikerna i dagens Smålandsposten. (Eftersom Smålandsposten inte låter sig länkas till nuförtiden får jag skriva av ett par citat)

Såhär säger vår landshövding Kristina Alsér:
"Jag har träffat flera generaldirektörer för de myndigheter som bistår oss i arbetet med sanering av markerna kring glasbruken. [...]
"I början av september kommer vi träffas för att komma överens om innehållet i en förstudie om hur vi skulle kunna arbeta mer innovativt med saneringsfrågan och hur vi kan samordna oss för att allt ska gå så effektivt som möjligt."

Hurra, säger jag: ÄNNU EN FÖRSTUDIE!!! Det är SÅ KUL med förstudier - det bästa med dem att d inte behöver leda till något... (jmf div äldre poster med etiketten "markföroreningar" - eller läs här, en lång rapport som beskriver en förstudie och en tidigare förstudie... men, det är klart, så gamla som de är så kan ju något underverk ha inträffat.)

Så bläddrar man vidare, kommer till Bergdalasidan (fast de kallar den numera för "Lessebo/Uppvidinge"). Där hittar man ännu en rubrik, fast lite mindre:
"Klagomål på container" lyder den.
Innehållet i korthet: Lisskullan AB (som vill öppna asylboende) ber kommunen att kräva av glasbruket att den öppna containern med glasavfall byts mot en täckt container.
Plan- och miljönämnden håller inte med, utan påpekar att "det inte är något brott mot miljölagstiftningen att lägga glaskross i en öppen container på en industrifastighet".


Å andra sidan, samma dag men något senare, kom Svevia (ack, alla dessa bolagiserade gamla statliga serviceverk - förr hette de Vägverket, minns jag) för att sätta upp en brun skylt ("turistskylt") som det står Glasbruk på. Dessvärre lyckades de först mer eller mindre kvadda de skyltar som redan stod där...
När de ändå var där, tyckte Svevianerna att de kunde flytta den gamla svårupptäckta KulTuren-skylten också, så nu kan man se den redan på långt håll! (Om nu bara texterna till KulTuren bleve uppdaterade en aning... men det lär väl inte hända, om man inte får till nå't "projekt" igen...)